default layout

přejdi na obsah | přejdi na menu | přejdi na vyhledávání

Magazín

Jste lovec nebo zemědělec? Aneb jezte podle své krevní skupiny

V záplavě nejrůznějších výživových směrů, teorií a názorů, které se na nás neustále valí z časopisů a dalších médií, existuje jen několik, které mají opodstatnění a smysl.

Mezi takové patří i strava podle krevních skupin. Jejím autorem je americký genetik Peter J. D. Adamo, který pátral po odpovědi na otázku, jak spolu souvisejí krevní skupiny a náchylnost k určitým druhům nemocí. Vycházel – společně se svým otcem, lékařem přírodní medicíny – z teorií o prapůvodu člověka a jeho migraci z „kolébky lidstva“ v Africe na ostatní kontinenty.  Jde tu o genetické dispozice, které souvisejí s krevními skupinami, zdravím, životním stylem a výživou. Každý člověk má jednu ze čtyř krevních skupin – 0, A, B nebo AB. Ty se svou charakteristikou dosti podobají nejen starověké antické typologii sangvinik – cholerik – melancholik – flegmatik (která dodnes tvoří základ psychologie), ale i ájurvédskému rozdělení lidí na tři odlišné skupiny váta – pita – kapha. Proč mají lidé různé krevní skupiny, na to lze hledat odpověď ve změnách vyvolaných vývojem našeho druhu, které zapříčinila nutnost přizpůsobit se měnícím se životním podmínkám. Princip této stravy vychází z poznatku, že pro každého jednotlivce jsou vhodná jídla, na která byli zvyklí jeho předci, takže jeho tělo snáší jen určité druhy potravin. Pro každou krevní skupinu proto existují doporučené a zakázané potraviny, které tělo beze zbytku využije a naopak nesnese, protože by se narušila jeho rovnováha. Potraviny jsou rozděleny na velmi prospěšné – působí jako lék, neutrální a zakázané – ty působí jako jed.

Skupina 0

Je nejstarší krevní skupinou, proto se nazývá lovecká nebo myslivecká. Nejvhodnější je pro ni maso. Lidé s touto krevní skupinou mívají odolné zažívání. Kromě hovězího, skopového, telecího a ryb by v jejich jídelníčku neměla chybět cibule, papriky, kedlubny, dýně, brokolice, petržel, pórek, špenát a švestky. Vyhýbat by se měli obilovinám a potravinám z nich, mléčným výrobkům, oleji z kukuřice, burským oříškům, bílému a červenému zelí, kukuřici, květáku, olivám, žampionům a kyselému ovoci.

Skupina A

Lidé s krevní skupinou A jsou spíše zemědělského založení, byli také prvními vegetariány, proto se tato skupina nazývá zemědělskou. Jejich jídelníček by měl stát na obilovinách, potravinách z nich a na rostlinné stravě vůbec. Tito lidé jsou poměrně citliví na své zažívání. Měli by jíst ryby, velké množství zeleniny, citrusových plodů a pečivo ze sójové mouky. Není pro ně vhodné maso, sýry a černý chléb.

Skupina AB

Jde o nejmladší skupinu, proto o ní nejsou ještě takové poznatky jako o zbývajících třech. Lidé s touto krevní skupinou mohou jíst potraviny určené jak pro skupinu A, tak i B, mohou mít pestrou stravu. Vhodné je pro ně drůbeží maso, jogurty, sýry a červené fazole. Měli by se však vyhnout vepřovému masu, máslu, paprice, ředkvičkám, kukuřici, banánům, tučnému mléku a sýrům.

Skupina B

Nazývána je také kočovnou. Lidé, kteří do ní spadají, mohou mít díky velmi odolnému zažívání různorodou stravu. Dopřávat si mohou divočinu, plody moře, všechny mléčné výrobky, baklažány, červenou řepu, papriku, květák a mrkev. Měli by se vyhnout drůbeži, ořechům, dýním, pšenici, žitu a kukuřici.

 


A co vy, naši čtenáři? Dodržujete jídelníček podle své krevní skupiny? Znáte označení vaší nejvzácnější tekutiny?



Jak funguje Vše o vaření?

Objevte s námi kouzlo portálu Vše o vaření! Co vše portál nabízí?

Novinky červen 2017