default layout

přejdi na obsah | přejdi na menu | přejdi na vyhledávání

Magazín

Oblíbená zelenina a zároveň plevel? Do moučníků jedině rebarbora čili reveň

Přesně tak, rebarbora neboli reveň byla kdysi dávno pouhým obtížným plevelem, který zahlušil kdejakou zahradu. Staletí plynula a náhoda tomu chtěla, že se z rebarbory, pro kterou je typická kyselá chuť a množství vitamínů, stala oblíbená surovina v mnoha domácnostech. Vyniká v buchtách, koláčích, ale i džemech. Vyzkoušejte ji!

Je to plevel, zelenina nebo ovoce?

Rebarbora je plevel a zelenina zároveň. Někteří lidé ji na svých zahradách pěstují jaksi omylem a jsou rádi, když se silných řapíků červenofialové barvy mohou rychle zbavit. Je to ale, jakoby vyhodili malou domácí lékárnu a pochoutku v jednom. Přiznám se, že jako malá jsem se této mohutné rostliny obávala a spojení rebarborový moučník ve mně vzbuzoval podivný odpor. Léta plynula, chutě se měnily a v současné době lituju, že hlídání váhy vítězí nad vychutnáním sladké a přesto velmi osvěžující dobroty. Navíc určitě nejen mě překvapila ta skutečnost, že rebarbora je ve své podstatě zelenina. Zelenina, která se téměř výhradně připravuje jako ovoce, tedy nasladko. Zajímavé, že?

Do svatého Jana!

Rebarbora neboli reveň pochází z Asie, kde je známa již mnoho tisíc let, do Evropy se však dostala až ke konci středověku. Její chuť je nezapomenutelná a rozhodně si ji nelze jen tak splést. Kyselou příchuť má na svědomí velké množství kyseliny citronové, navíc reveň obsahuje celou řadu vitamínů a zdraví prospěšných látek, díky kterým bychom si měli této rostliny vážit a ne ji zatracovat. Rebarbora pomáhá při ochablosti střev a zácpě, zbavuje tělo škodlivin, pomáhá při hubnutí (tak to je dobrá zpráva!), posiluje pokožku, vlasy, svaly, nervy (ještě lepší zpráva!) a kosti. Řapíky reveně můžeme použít jak v teplé kuchyni, tak ji s klidem můžeme zamrazit a nemusíme se obávat následné změny chuti. Před použitím akorát řapíky oloupeme, omyjeme a nakrájíme.

Možná vás zajímá, zda lze využít i jiné části rebarbory než jen řapíky. Existují dva druhy reveně, ten první se hojně používá v kuchyni, druhý je určen k výrobě léků. Kořen se zužitkovává jako droga, listy jsou jedovaté a proto jedinou využitelnou částí jsou právě řapíky. První řapíky rebarbory dozrávají už koncem dubna, v našich klimatických podmínkách se reveň sklízí od konce května do poloviny června. Lidové pranostiky tvrdí, že by se rebarbora měla konzumovat do sv. Jana, tedy do 21. června, později rostlina obsahuje příliš kyseliny šťavelové a není zdaleka tak chutná. Ve spojitosti s vysokým obsahem kyselin se doporučuje jíst rebarboru s mléčnými výrobky – lépe se tráví a stejně tak není vhodné ji konzumovat syrovou. Obsažené kyseliny mohou mít neblahý vliv na stav zubní skloviny. Ale i s typickou kyselostí si můžeme poradit – potlačit ji lze vařením, zvlášť když do vývaru přidáme cukr. Potom vznikají takové pochutiny, jako jsou rozmanité saláty, koláče, kompoty, případně i netradiční reveňové víno.

Ingredience lásky

Ještě před tím, než se dostanu k zajímavým rebarborovým receptům, které pochází od vás, uživatelů a uživatelek portálu Vše o vaření, bych ráda shrnula důležité zásady při zpracování a následné konzumaci rebarbory. V kuchyni se používají pouze oloupané řapíky, a to tepelně opracované. Myslete na to, že při vaření nesmíte použít hliníkové nádobí – kov reaguje s kyselinou šťavelovou, přechází do zeleniny, což nikomu z nás neprospívá. Jestliže si budete chtít uchovat reveň pro strýčka Příhodu, zamrazte ji, případně ji nakrájejte na kousky, vložte do čisté láhve, zalijte vodou a pečlivě zazátkujte. V chladu by měla reveň vydržet s nezměněnou chutí až půl roku!

Jakékoliv pokrmy z rebarbory by se měly konzumovat maximálně dvakrát týdně, vyšší spotřeba kyselkavé zeleniny může nepříjemně podráždit zažívací ústrojí, případně vyvolat bolestivé kloubní potíže. Jak se říká, všeho moc škodí, a to platí i u takové dobroty, jakou je rebarbora.

Mimochodem, rebarbora byla často využívána v léčitelství a je považována za ingredienci lásky. Její výrazná a ostrá chuť prý slibuje podobné vztahy… Jestli toužíte po opravdové lásce a rádi byste ji podpořili právě delikatesou z rebarbory, upečte rebarborový koláč s jahodami. A možná se budou dít nevídané věci…

Džemy, koláče a bublaniny

Pojďme se jako obvykle na závěr tematického článku podívat do vašich kuchyní, kde vznikají opravdové skvosty. Že se z rebarbory dají vytvořit výborné a dobře vypadající pokrmy, jste dokázali v mnoha zajímavých receptech. Mě samotnou zaujal ten s názvem Zapečená rebarbora. Lahodil nejen mému oku, ale potěšily mě i zvolené suroviny a jednoduchá příprava. Doporučuji vyzkoušet, zejména v parném létě tento lehký pokrm potěší!

Klasikou se staly recepty na různé džemy a marmelády. Ať už se jedná o ryze jednodruhový, v našem případě čistě rebarborový, či o neuvěřitelně lákavou kombinaci reveně a jahod, musím říct, že sliny se sbíhaly neuvěřitelně rychle. Příjemně mě překvapila i kombinace rebarbory a ananasu. Zkrátka jste neuvěřitelní kuchaři s velkou dávkou odvahy a nápadů!

A jak už jsem na začátku zmínila, velmi oblíbená je rebarbora v koláči či nestárnoucí bublanině. Trošku pracnější je rebarborovo-jahodový koláč, zato ta chuť a vůně okouzlí každého. Nejen toho, kdo touží po věčné lásce…


Titulní fotografie: Pixmac.cz

Hodnocení: 1 2 3 4 5

Komentáře (7)

Poslední příspěvek: 22.7. 2011 10:31

Eva Juchova, 22.7. 2011 10:31

nam tiez velmi chuti rebarborovy domaci kolac,,,robime ho doma od nepameti.
Zaujimavy clanok,,aspon som sa docitala dobru radu ze rabarbora by sa mala konzumovat len dva krat do tyzdna,,DAKUJEM

Angela Račko, 21.7. 2011 22:43

Rebarboru v našej rodine pestujeme od nepamäti. V záhrade má svoje miesto, Už ako malé dieťa som jej listy vytrhávala a jedla olúpane stonky bez cukru alebo s cukrom. Mama robila kompot, džem, koláče a zavárala na zimu. Je to prvá pochutina v záhradke po dlhej zime. Každý rok sa na ňu tešim. Určite si z nej urobim niečo sladké, vedˇ tu sú super recepty!

jana komadova, 21.7. 2011 19:40

koláč z rebarbory som už jedla ale doma ju nepestujem a veru ani známy akosi zaniká

Jana Csakvaryová, 21.7. 2011 13:21

Když byla zahrada, koláč z rebarbory jsem pekla pravidelně.

Alena Šullová, 21.7. 2011 12:00

rebarbora je plevel - manžel se jí chce zbavit, protože máme opravdu košatou a vysokou, ale zatím neuspěl - naštěstí :-D
sestra každý rok říká, že lepší koláč (než z té naší) nikdy nejedla

Aneta Vagalová, 21.7. 2011 11:18

http://rebarborovy-kolac.cz/ ...rebarboru mám ráda, ale také už jí nikde v obchodech nevidím :(

Jarmila Nesvadbová, 21.7. 2011 11:09

Po svatém Janu už je měsíc a to je na rabarboru už opravdu pozdě

Související obsah



Jak funguje Vše o vaření?

Objevte s námi kouzlo portálu Vše o vaření! Co vše portál nabízí?