default layout

přejdi na obsah | přejdi na menu | přejdi na vyhledávání

Magazín

Zapomenuté podzimní dobroty: pečená jablka a brambory

Jestli se právě v těchto dnech chystáte vykopávat brambory a sbírat podzimní úrodu jablek, možná se vám budou hodit dnešní recepty. Nejsou nové, ba naopak, na pečených jablíčkách a erteplích si pochutnávali už naši tátové i dědové. Podobné dobroty zvládnete i doma v troubě!

Podzim bývá na zahradách obzvláště smutný. Přestože nám letos ukazuje předposlední roční období svou vlídnější tvář a babí léto si ještě snad pár dnů užijeme, podzimní paprsky jsou po dlouhém létě přeci jen lehce znaveny… Zahrady se zbavují zeleného listí, které pomalu ale jistě žloutne a sesychá, rychle se snažíme posbírat poslední zbytky úrody a mnozí z nás si připravují zásoby vitamínů na dlouhou zimu. Přes urputnou práci, kterou podzimní zahrada vyžaduje, si často ani nestačíme všimnout krásy, kterou nám příroda dokáže vykouzlit právě na podzim. Než se stromy před zimou úplně svléknou, hrají jejich listy všemi barvami, sem tam prolétne vzduchem pavučinka a tak nějak je na světě klidněji.

A co víc, s podzimem se objevuje další fenomén – s chladnějšími dny pomalu roste naše chuť na teplá, výživná a dobrá jídla. Tělo se pomalu ale jistě potřebuje instinktivně připravit na zimu, a to i přesto, že supermarkety jsou bezedné po celý rok. Dny se pomalu zkracují a dlouhé večery si tak můžeme zpříjemnit celou škálou teplých nápojů a teplých pokrmů. Neznamená to však, že budeme nezřízeně hodovat a nezdravě tloustnout. My si budeme zkrátka jen pochutnávat na dobrotách, které do podzimního jídelníčku často zařazovala generace našich tátů a babiček. Takové pečené brambory nebo jablíčka mnohdy zastíní i vyhlášené chody ze světových restaurací. Nevěříte?

Horká pětka pečených erteplí

Jednoho dne jsem prostě nevěděla, co dobrého a relativně zdravého a rychlého uvařit. Ve spíži mi zbylo pár brambor, na zahradě právě dozrávala rajčata a na sluníčku se sušily cibule a česnek. Nápad byl na světě – pečené brambory s rajským salátem. Bez kapky tuku, jen nakrájené brambory s bylinkami, solí a to vše upečeno na pečícím papíře ve starší plynové troubě. Za pár minut byl zlatavý skvost na světě. Od té doby se stalo toto jednoduché jídlo mým osobním favoritem, a jak jsem zjistila, i na portále Vše o vaření je bramborových receptů doslova lán. A které recepty to u mě vyhrály?

  1. Pečené brambory od uživatelky Lanvin, která lahůdku dochutila lžičkou ostrého chilli.
  2. Pečené brambory opět od Lanvin, tentokrát však přidala smetanu, žampiony a pažitku
  3. Pečené brambory s bylinkami od Ivana Vodochodského hrají doslova všemi chutěmi a vůněmi rozmanitých bylinek – nechybí estragon, bazalka, tymián, rozmarýn a pochopitelně česnek!
  4. Úplně jednoduché pečené brambory s pořádnou dávkou česneku nám upekla Danča.
  5. Perfektní základ z pečených brambor na soli s oblibou peče KrnaHana. Brambory stačí po upečení rozkrojit a naplnit třeba tvarohem s pažitkou. 

Jednou z mnoha ingrediencí, které brambory snesou při jakékoliv úpravě, je olej či máslo nebo zkrátka tuk. Abyste dosáhli zcela dietní varianty, nebojte se péct jen tak, na pečicím papíru, případně brambory zakapejte několika kapkami olivového oleje. V dalším odstavci se navíc dozvíte, že brambory jsou jen omylem považovány za strašáka zdravého životního stylu.

Po bramborách se netloustne, musíte ale vynechat tuk

Bojíte se brambor? Vyřadili jste je ze svého jídelníčku, protože se domníváte, že se po nich tloustne? Přestože se mnoho lidí snaží ze svého jídelníčku jakékoliv přílohy vyškrtnout, v případě brambor se nemáte čeho bát. Jestli po nich přibíráte na váze, vězte, že brambory samotné za to nemohou. Chybu hledejte jinde! Jste zvyklí brambory mastit máslem či margarínem, nebo snad výpekem z pečeného masa? Neobejdete se bez oleje a smažené hranolky či americké brambory máte na talíři více než často? Tajemství váhového přírůstku se ukrývá právě v nevhodné přípravě, naopak brambory vařené ve slupce patří mezi nejdietnější přílohu, která je navíc bohatá na množství vitamínů a živin. Brambory nemají v našem jídelníčku zrovna dobrou pověst, vzpomínky na rozvařenou hmotu neidentifikovatelné chuti, vůně a konzistence z jídelen a některých restaurací neudělaly této zelenině dobrou reklamu. Ještě horší to bylo s nevzhlednou přílohou v historii - než se přišlo na to, že brambory opravdu nezpůsobují křivici a lepru, dostávalo se zemáků pouze prasatům… Asi každý ví, že to byly nakonec docela obyčejné brambory, které mořeplavce Cooka zachránily před kurdějemi, obávanou chorobou právě z nedostatku vitamínu C. Kdo si ale jednou uvařil nové brambory ve slupce, ten dodal svému tělo velké množství vitamínu C, B, proteinů, bílkovin, aminokyselin a minerálních solí. Poněkud opomíjená zelenina má dokonale vyváženou nutriční hodnotu, čerstvé brambory obsahují osmdesát procent vody a dostatek škrobu, který stačí lidský organismus zásobit energií a vlákninou. Ve vodě vařené brambory obsahují zanedbatelné množství tuku, naopak při smažení se jejich kalorická hodnota nebezpečně zvyšuje. Takové hojně oblíbené chipsy obsahují až čtyřicet procent tuku… 

Horká pětka pečených jablíček

Pečená jablíčka byla v dobách dávno minulých skutečnou delikatesou. Byl to vlastně teplý dezert, který nejen skvěle chutnal, ale v podzimních večerech dokázal zahřát a tělu poskytnout vitamíny a živiny. Naši dědové moc dobře věděli, co je dobré! Víme to i my, přesto ale pečená jablka v dnešních kuchyních nejsou tak častým jevem, jako již zmíněné pečené brambory. Pojďme si představit onu horkou jablečnou pětku!

  1. Co dokáže kombinace rumu a koňaku s pečenými jablky, to už prozradí redakční recept s pekelným názvem Hořící chalupářská jablka.
  2. Taková jablka v županu z listového těsta potěší každou návštěvu. Sice jsou trošku více kalorická, zato ale sytá a výborná!
  3. Jablíčka můžete také před pečením naplnit meruňkovým džemem a krásně je uložit do zapékací misky. Recept na zvolna pečená jablíčka v troubě nám doporučuje uživatelka Lanvin.
  4. Že i jablíčka nosí čepičku? Samozřejmě, nejraději mají tu bílou, šlehačkovou! Fantastický jablkový dezert od Viki11, který navíc voní po medu a oříškách, si můžete udělat kdykoliv!
  5. Máte doma dostatek jablek a perník na strouhání? Výborně, upečte si s námi jablka s perníkovou náplní. Viki11 navíc přidala ještě rum, takže jsou to vlastně taková lehce opilá jablka.

Nejobyčejnější zázrak

Jablka rostou téměř všude. U cest, v opuštěných sadech i v parcích. Někdo je šlechtí k dokonalosti, jiný je nechá svému osudu. Zkrátka jablka jsou všude, všichni je známe, všichni jsme je jedli nebo stále jíme. Máme rádi jak nejobyčejnější odrůdy, které si můžeme utrhnout zcela zdarma a bez obav venku, ale nepohrdneme ani výstavními kusy, jejichž chuť však malinko pokulhává. Milujeme všechny ty štrúdly, jablkové moučníky a kompoty, ve kterých rozpoznáme vůni skořice či hřebíčku. Možná ale nevíte, že jablko je skutečný poklad. Vědci zjistili, že docela obyčejné čerstvé jablko má pro lidské zdraví ještě větší význam, než tomu bylo doposud. Ano, kdo by neznal okřídlené rčení – jedno jablko snězené každý den drží choroby i doktora dál od těla – jenže výzkumy dokázaly, že množství obsažených antioxidantů v jablku je až pětkrát vyšší! Proč bychom tedy měli jablka jíst? Obsahují velké množství minerálů, enzymů a sladkou složku fruktózu, která nám pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v naší krvi. Žádný jiný plod neobsahuje tolik pektinu, jako právě jablko. K čemu je nám pektin dobrý? Tato rozpustná vláknina brání rozvoji škodlivých mikroorganismů, podporuje peristaltiku střev a vylučování toxinů z těla. Jablka jsou tedy skvělým bojovníkem proti vzniku rakoviny, a nejen to – jsou zdrojem mnoha vitamínů, od vitamínu A, přes B, a vitamín C. Navíc obsahují i dostatečné množství kyseliny listové, která je nezbytná pro těhotné ženy. Plody jabloní jsou také nadopované draslíkem, vlákninou a vodou. Každé jablko obsahuje až 85 procent blahodárné tekutiny, minimum tuku, cukru a jsou bez cholesterolu. Jablko je zkrátka dar. A mimochodem, víte, že jabloň může plodit toto vzácné a nadmíru zdravé ovoce předlouhých sto let?

Foto: Pixmac.cz, Vše o vaření


Máte rádi pečená jablka a brambory? A co takové pečení v popelu nebo na ohni? Vyzkoušeli jste kouzlo přírodní kuchyně? Podělte se s námi o vaše zajímavé příběhy!

 

Hodnocení: 1 2 3 4 5

Komentáře (7)

Poslední příspěvek: 18.9. 2011 16:38

Ajaja Ajaja, 18.9. 2011 16:38

Pečené brambory - dost často si připravuji "bramborové medaile" - to nakrájím brambory na tenké plátky a v mikrovlnce, program Crisp, je cca 10 minut připravuji. Jsou krásně dozlatova, křupavé... a co víc, ani se nemusí solit, neboť slanost dodávají minerály, které brambory obsahují a které se nijak máčením neztratily. Někdy posypu bylinkami, někdy parmezánem, někdy ničím, ale s kusem dobrého masíčka, zejména minutkového, je to lahoda.

Jana Csakvaryová, 11.9. 2011 19:56

Brambory, jablka a zelí patřily úzce k jídelníčku mé babičky.

Jarmila Nesvadbová, 10.9. 2011 14:14

Raději než v troubě je peču v horkém popelu z ohně v zahradě

jana komadova, 9.9. 2011 22:50

ako vždy super článok a všetky recepty zo zemiakov sú výborné stále sa dajú obmieňať a na jablčka tiež nedám dopustiť a tento rok sa veru aj zemiaky urodili a sú aj pekné a jablčok tiež bude celkom dobrá úroda ale sú dosť červivé a padajú

Jana Csakvaryová, 9.9. 2011 14:32

Jako dítě jsem si těchto pochoutek dosti užívala.

Gita P., 9.9. 2011 14:28

Neviem si ani predstavit pripravu jedal bez tychto " zazracnych" pochutin.V mojej kuchyni maju popredne miesto.Dakujem za poucny clanok.

Alena Šullová, 9.9. 2011 9:39

krásný článek, díky :-)
není nad jablíčka nebo brambory upečené v popelu, o víkendu se na ně chystám - i naše děti by měly znát největší lahůdky našeho dětství, kdy jsme šli na pole vykopat pár brambor a přemlouvali tátu, aby ohýnek zapálil rovnou na poli, jak jsme se nemohli dočkat :-)

Související obsah



Jak funguje Vše o vaření?

Objevte s námi kouzlo portálu Vše o vaření! Co vše portál nabízí?