detail receptu layout

přejdi na obsah | přejdi na menu | přejdi na vyhledávání

Bašta z jednoho hrnce

příprava: 1 hod
vaření: 1 hodina
Hodnocení:
3

Počet porcí:

Ingredience:

  • Kuře 500 g
  • Cibule 100 g
  • Česnek 20 g
  • Kedlubna 100 g
  • Špenát čerstvé listy 50 g
  • Hrášek zelený 150 g
  • Vločky ovesné 30 g
  • Máslo 50 g
  • Smetana na vaření 10 % 250 ml
  • Provensálské koření 1 lžička kávová vrchovatá

Postup přípravy:

Jestli se domníváte, že uvařit hlavní jídlo k obědu nebo večeři jen v jediném hrnci je kuchařsky
jaksi nedůstojné, pak jste na omylu. Velký pětilitrový kastrol k tomuto účelu hodí naprosto ideálně. Nejprve dejte na olej opéci maso nakrájené na stejnoměrné kousky, mohou být i větší. Když se osmahnou do barvy a vydusí se i šťáva z masa, přidejte nakrájenou cibuli a ještě chvíli ji opékejte. Poté mírně podlijte vývarem nebo vodou a to tak, aby maso bylo jen zpola ponořené v tekutině. Vše osolte a okořeňte, přikryjte poklicí a nechte zvolna dusit. Asi v polovině úpravy pak přidejte zeleninu nakrájenou na stejnoměrné plátky nebo
kostičky a přidejte trochu másla. Důležitější než promíchávání je pozvolná úprava. Dbejte, aby vám pokrm jen zvolna probublával. V poslední fázi můžete pokrm zahustit třeba jemnými ovesnými vločkami nebo instantní jíškou či nechat bez zahuštění. Když je vše měkké, přidejte trochu smetany na zjemnění a
máte-li, pak i nasekané zelené bylinky. Převařte, vypněte zdroj tepla a nechte pod poklicí pět minut dotáhnout.
Záleží na vás, zda využijete níže uvedené kombinace surovin nebo zvolíte vlastní originální úpravu.
• KUŘECÍ svalovina, cibule, česnek, kedlubny, špenátové listy a hrášek, ovesné vločky, máslo a smetana, a provensálské bylinky
• HOVĚZÍ maso, cibule, celer, mrkev, loupaná rajčata, namočená čočka, saturejka, cukr, ocet, sůl, ke konci tavený sýr a cibulovou nať
• VEPŘOVÉ maso, cibule, česnek, divoké koření, brambory, mrkev, fazolové lusky, muškátový květ a zahustit strouhankou z chleba či rohlíků
Redakce

Autor: Redakce

Bašta z jednoho hrnce

Komentáře (3)

Poslední příspěvek: 5.7. 2015 7:39

Jana Csakvaryová, 5.7. 2015 7:39

Pochoutka.

Jana Csakvaryová, 7.7. 2013 19:21

Tyto jídla jsou velice chutná.

Jarmila Nesvadbová, 6.4. 2011 9:07


Taková jídla máme rádi

Další recepty

Zaslat odkaz známému

Líbí se vám tento recept? Pošlete odkaz svému známému!

Zaslat odkaz e-mailem





Novinky říjen 2016