detail receptu layout

přejdi na obsah | přejdi na menu | přejdi na vyhledávání

Bigos

příprava: 30 - 40 min
vaření: 1,5 hodiny

Počet porcí:

Ingredience:

  • Cibule 100 g
  • Sádlo 40 g
  • Vepřová plec 500 g
  • Sůl 10 g
  • Pepř 10 g
  • Mletá paprika sladká 0 g
  • Zelí hlávkové bílé 400 g
  • Zelí kysané 400 g
  • Víno bílé 200 ml
  • Uzený bok 100 g
  • Salám měkký šunkový 200 g

Postup přípravy:

Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme a zpěníme na sádle. Vepřové maso omyjeme, nakrájíme na menší
kostičky, osolíme, opepříme a přidáme k cibuli. Posypeme mletou paprikou a orestujeme.

Hlávkové zelí očistíme, vykrojíme košťál a zbytek hlávky. Dusíme je podlité trochou vody pod pokličkou do
poloměkka. Téměř doměkka odděleně povaříme i kysané zelí. Hlávkové zelí scedíme, přidáme k masu a podlijeme bílým vínem.

Uzený bok a salám pokrájíme nadrobno a obojí orestujeme na pánvi dozlatova. Poté vmícháme k vepřovému masu se zelím, přidáme i kysané zelí a vše pořádně promícháme. Bigos též můžeme zahustit světlou jíškou. Vše dusíme a občas podléváme, až maso změkne a chutě se spojí.
 

Bigos podáváme s vařenými brambory nebo čerstvým chlebem.
Redakce

Autor: Redakce

Další recepty

Zaslat odkaz známému

Líbí se vám tento recept? Pošlete odkaz svému známému!

Zaslat odkaz e-mailem





Novinky červen 2017