detail receptu layout

přejdi na obsah | přejdi na menu | přejdi na vyhledávání

Bujabéza z tresky

příprava: 30 - 40 min
vaření: 1 hodina
Hodnocení:
2

Počet porcí:

Ingredience:

  • Treska 700 g
  • Cibule 40 g
  • Rajče 40 g
  • Olivový olej 30 ml
  • Česnek 20 g
  • Pomerančová kůra 10 g
  • Brambory zimní 500 g
  • Cuketa 400 g
  • Květák 500 g
  • Brokolice 500 g
  • Mrkev 400 g
  • Mořské plody 200 g
  • Majonéza 200 ml
  • Dijonská hořčice 10 g
  • Pepř bílý 1 špetka
  • Sůl 1 lžička kávová rovná
  • Fenykl 1 špetka
  • Tymián sušený 1 špetka
  • šafrán 1 špetka
  • Saturejka 1 špetka

Postup přípravy:

Tresku očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky 5x5 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajče spaříme horkou vodou, oloupeme je, odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na kousky. Ve velkém hrnci se silným dnem rozpálíme olej a zpěníme na něm cibuli, přidáme rajče a zalijeme 1200 ml vody. Přidáme dva stroužky neloupaného rozdrceného česneku, kousek pomerančové kůry, osolíme, opepříme a přisypeme fenykl, tymián a saturejku. Tento základ polévky přivedeme k varu.

Brambory důkladně omyjeme, nakrájíme na větší kusy a se šafránem přidáme do polévky. Vaříme asi 20 minut.

Mezitím omyjeme zbývající zeleninu. Cuketu nakrájíme na špalíčky, květák a brokolici rozdělíme na růžičky, mrkev nakrájíme na proužky. Připravenou zeleninu, kousky tresky i plody moře přidáme do polévky a ještě 10 minut povaříme.

Na omáčku aioli oloupeme zbylý stroužek česneku a prolisujeme jej do misky. Přidáme majonézu a dijonskou hořčici, vše dobře promícháme a okořeníme špetkou pepře. 

Bujabézu podáváme s nasucho opečenými plátky bílého chleba nebo veky a omáčkou aioli. Někdy se také polévka přecedí a ryba s plody moře se servíruje zvlášť.
Redakce

Autor: Redakce

Komentáře (2)

Poslední příspěvek: 10.6. 2016 8:20

Jana Csakvaryová, 10.6. 2016 8:20

Zkusím.

Jana Csakvaryová, 5.7. 2015 7:58

Pochoutka.

Další recepty

Zaslat odkaz známému

Líbí se vám tento recept? Pošlete odkaz svému známému!

Zaslat odkaz e-mailem





Týden s TESCOMOU 2017