detail receptu layout

přejdi na obsah | přejdi na menu | přejdi na vyhledávání

Čočková polévka

příprava: 20 - 30 min
vaření: 1,5 hodiny
Hodnocení:
2

Počet porcí:

Ingredience:

  • Česnek 1 stroužek
  • Cibule 1 ks
  • Mrkev 1 ks
  • Celer řapíkatý 2 ks
  • Olivový olej 2 lžíce polévková rovná
  • Čočka 2 hrnek
  • Tymián sušený 2 lžička kávová rovná
  • Oregano sušené 1 lžička kávová rovná
  • Paprika sladká (koření) 1 lžička kávová rovná
  • Bujón zeleninový Knorr 1 ks
  • Sůl 1 lžička kávová rovná
  • Pepř barevný 2 špetka

Postup přípravy:

1. Nejdřív si připravím zeleninu. Česnek a cibuli nasekám nadrobno, mrkev mám ráda na kolečka a řapíkatý celer na silnější půlkolečka. Když mám jarní mrkev, ani ji neloupu, jen ji vydrhnu kartáčkem.2. V hrnci se silným dnem rozpálím olej a opeču na něm dosklovata cibuli, pak přidám česnek a zeleninu a ještě asi minutu opékám. Sotva lehce zezlátne, zaliju zeleninu osmi hrnečky vody a přidám sůl a čerstvě namletý pepř3. Zvyku přebírat čočku se asi nezbavím. Kamínek mezi ní sice najdu jen vyjímečně, ale dělávala to tak moje babička, takže není důvod to měnit. Přebranou čočku vsypu k zelenině. Přidám koření a když se voda začne vařit, i zeleninovou kostku. Stáhnu plamen a vařím zhruba hodinu.4. Polévku ničím nezahušťuji, jen ji částečně rozmixuji tyčovým mixérem, aby ‚zhoustla‘. Teprve pak podle chuti osolím. Polévku nandám do talířů a ozdobím petrželkou. Vedle v misce mám přichystané na másle pečené houstičky.Tip - Opečené housky někdy nahradím slaninou. Na tenko nakrájenou ji vysmahnu v troubě a nadrobím.
janaklein

Autor: janaklein

Komentáře (3)

Poslední příspěvek: 23.2. 2016 15:34

Monika Leitgebová, 23.2. 2016 15:34

Určitě jí musím vyzkoušet, čočku jím jen v polévce a tahle bude jistě super.

Pavla Popovičová, 5.9. 2015 22:01

zkusím

Pavlína Skýbová, 5.8. 2015 14:05

1+

Další recepty

Zaslat odkaz známému

Líbí se vám tento recept? Pošlete odkaz svému známému!

Zaslat odkaz e-mailem





Novinky květen 2017