detail receptu layout

přejdi na obsah | přejdi na menu | přejdi na vyhledávání

Dolmades (plněné vinné listy s rýží)

příprava: 10 - 15 min
vaření: 30 - 40 min
Hodnocení:
3

Počet porcí:

Ingredience:

  • Vinné listy čerstvé 200 g
  • Rýže dlouhozrnná 200 g
  • Cibule 100 g
  • Kopr sekaný 20 g
  • Máta peprná sekaná 20 g
  • Petržel nať 10 g
  • Rozinky 10 g
  • Piniové ořechy 60 g
  • Pepř bílý 0 g
  • Sůl 10 g
  • Olivový olej 40 ml
  • Citronová šťáva 50 ml
  • Citrón 70 g

Postup přípravy:

Čerstvé vinné listy ponoříme asi na minutu do vroucí osolené vody, pak je vyndáme a osušíme. Pokud použijeme nakládané listy, omyjeme je předem v teplé vodě.

Do misky vložíme uvařenou rýži, nasekanou cibuli, kopr, mátu, petržel a pokrájené hrozinky a piniová semínka. Přidáme podle chuti mletý bílý pepř a sůl. Promícháme a necháme odležet.

Vinné listy rozprostřeme na vál tmavou stranou dolů a odřízneme stonky. Na každý list položíme lžíci rýžové náplně, kterou vytvarujeme do válečku. Strany listu složíme částečně přes náplň a celý list pak stočíme jako roládu. Položíme je do pánve spojem dolů, přelijeme olivovým olejem a citronovou šťávou.
 

Rolády do poloviny zalijeme teplou vodou, zatížíme jev hodným předmětem (např. talířem), aby držely tvar, pánev přikryjeme a pomalu vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Dolmades podáváme se zeleninovou rýží, ozdobené plátky citronu a čerstvými bylinkami.
Redakce

Autor: Redakce

Komentáře (0)

  • Nejsou vloženy žádné příspěvky. Buďte první!

Další recepty

Zaslat odkaz známému

Líbí se vám tento recept? Pošlete odkaz svému známému!

Zaslat odkaz e-mailem





Novinky říjen 2016