detail receptu layout

přejdi na obsah | přejdi na menu | přejdi na vyhledávání

Jáhelník

příprava: 30 - 40 min
vaření: 20 - 30 min

Počet porcí:

Ingredience:

  • Sušené ovoce 200 g
  • Jablka loupaná 200 g
  • Polotučné mléko 1 l
  • Máslo 50 g
  • Cukr 40 g
  • Sůl 1 špetka
  • Skořice mletá 1 špetka
  • Zakysaná smetana 100 ml
  • Cukr moučkový 2 lžíce polévková rovná

Postup přípravy:

Jáhly opakovaně spařte vroucí vodou, nechte je okapat a pak vařte ve vroucím osoleném mléce při stálém míchání asi 10 minut. Následně stáhněte z plotny a nechte pod poklicí 15 minut dojít. Do vařených jáhel vmíchejte část másla, cukr a trochu mleté skořice, dále pak na kousky krájené sušené ovoce (švestky, meruňky, rozinky) a přidejte polovinu nastrouhaných jablek. Vše důkladně promíchejte a vložte do máslem vymaštěné formy nebo zapékací nádoby. Potřete zbývajícím máslem a pečte v troubě při 180 °C asi 20 – 30 minut. Zbylá oloupaná jablka nakrájejte na drobné kostky a ty pak na suché pánvi s nepřilnavým dnem usušte a opečte jako zvláštní ozdobu k jahelníku. Teplý jahelník podávejte s kysanou smetanou, sypaný cukrem a skořicí.
Redakce

Autor: Redakce

Jáhelník

Další recepty

Zaslat odkaz známému

Líbí se vám tento recept? Pošlete odkaz svému známému!

Zaslat odkaz e-mailem





Novinky červen 2017