detail receptu layout

přejdi na obsah | přejdi na menu | přejdi na vyhledávání

Kořenový salát

příprava: 15 - 20 min
vaření: 10 - 15 min

Počet porcí:

Ingredience:

  • Mrkev 250
  • Celer 150 g
  • Petržel 100 g
  • Ředkvičky 200 g
  • Cibule 100 g
  • Pórek 100 g
  • Cibule 50 g
  • Olej 2 lžíce polévková rovná
  • Sůl 3 lžíce polévková rovná
  • Ocet 1 lžíce polévková rovná
  • Petržel 1 lžíce polévková rovná
  • Majoránka 1 lžíce polévková rovná
  • Libeček 10 lžíce polévková rovná

Postup přípravy:

Jak je patrné z názvu, na přípravu tohoto dobrého a zdravého salátu budete potřebovat kořenovou zeleninu. Mrkev, celer a petržel a k tomu ještě ředkev nebo ředkvičku a také cibuli a pórek. Poměr surovin nechám na vašich představách a vaší chuti. Co je však podstatné, tento salát je třeba připravit ze zeleniny spařené. Ta je podle mnohých odborníků a lékařů nejlépe stravitelná a přitom neztrácí nic ze své škály vitaminů a minerálů. Na hrubé nudle nebo plátky nastrouhejte zeleninu do nádoby. Přidejte na nitky krájený pórek, zalijte vroucí vodou a asi tak minutu nechte vše spařit. Poté dejte zeleninu na síto a nechte důkladně okapat. Mezitím si připravte dresink: jemně nakrájejte cibulku nebo můžete použít i šalotku. Spolu s olejem, octem a solí ji pak v misce pořádně prošlehejte. Nakonec přidejte ještě čerstvé zelené bylinky, petrželku, majoránku a trochu libečku. Vše pečlivě nasekané smíchejte a poté promíchejte se salátem. Nechte v chladu 10–15 minut odpočinout a podávejte. Do tohoto salátu klidně přidejte ještě strouhaný sýr nebo krájenou uzeninu a spolu s toasty máte výbornou a lehkou letní večeři.
Redakce

Autor: Redakce

Kořenový salát

Další recepty

Zaslat odkaz známému

Líbí se vám tento recept? Pošlete odkaz svému známému!

Zaslat odkaz e-mailem





Novinky červen 2017