detail receptu layout

přejdi na obsah | přejdi na menu | přejdi na vyhledávání

Krůtí stehno na zázvoru s portskou omáčkou

příprava: 1 hod
vaření: 1,5 hodiny

Počet porcí:

Ingredience:

  • Krůtí stehno 1000 g
  • Anglická slanina 100 g
  • Olivový olej 40 ml
  • Máslo 20 g
  • Zázvor 70 g
  • Sůl 10 g
  • Pepř 10 g
  • Cibule 80 g
  • Masový vývar 500 ml
  • Portské víno 200 ml
  • Pomeranč 150 g
  • Citrón 70 g
  • Solamyl 10 g
  • Cukr 10 g

Postup přípravy:

Očištěná krůtí stehna omyjeme a osušíme. Na konci kostí přeřízneme šlachy a pomocí kleštiček je vytáhneme. Stehna na širší straně podélně nařízneme, čímž obnažíme kost. Zlomíme ji v kloubu tak, aby konec kosti zůstal v užší části stehna, a zbytek kosti vyjmeme (na pohled stehno vypadá jako nevykostěné). Slaninu nakrájíme na plátky a vyložíme jí místo po kosti.

Do pekáčku vlijeme olivový olej, přidáme kousky másla a na malé kostičky nakrájený zázvor. Upravená stehna osolíme, opepříme a vložíme do připraveného pekáčku. Pečeme pozvolna při teplotě 170 °C asi 80 minut. Maso pravidelně poléváme výpekem.

Mezitím připravíme portskou omáčku. Na oleji zpěníme jemně nasekanou cibuli. Přilijeme portské víno a
masový vývar. Okořeníme a vmícháme šťávu a kůru z chemicky neošetřeného pomeranče a citronu. Na mírném ohni vaříme asi 30 minut. Nakonec zahustíme solamylem rozmíchaným v troše studené vody. Mírně osolíme, dochutíme cukrem a krátce povaříme.

Pečená stehna podáváme s portskou omáčkou ozdobená kousky pomeranče.
Redakce

Autor: Redakce

Další recepty

Zaslat odkaz známému

Líbí se vám tento recept? Pošlete odkaz svému známému!

Zaslat odkaz e-mailem





Novinky červen 2017