detail receptu layout

přejdi na obsah | přejdi na menu | přejdi na vyhledávání

Pirožky se salámovou náplní

příprava: 20 - 30 min
vaření: 1 hodina
Hodnocení:
3

Počet porcí:

Ingredience:

  • Salám měkký junior 250 g
  • Sýr Eidam 30% 150 g
  • Máslo 50 g
  • Hladká mouka 10 g
  • Polotučné mléko 50 ml
  • Pepř 10 g
  • Listové těsto 400 g
  • Slepičí vejce 1 ks
  • Kmín 10 g
  • Sezam 10 g

Postup přípravy:

Měkký salám i sýr umeleme na masovém strojku nebo nastrouháme na jemném struhadle. Dáme do mísy a dohromady promícháme. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a vymícháme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem a za stálého míchání necháme povařit do zhoustnutí. Podle potřeby můžeme přidat mléko. Připravený bešamel vmícháme do směsi salámu a sýra, ochutíme pepřem a vše důkladně promícháme.

Listové těsto rozválíme na slabý plát a vykrájíme z něj kolečka o rozměru asi 8 cm. Doprostřed dáme lžičku
směsi, těsto v polovině přeložíme a okraje k sobe pevně přetiskneme (můžeme i lžičkou nebo vidličkou). Pirožky přeložíme na pečicí papír nebo nastudeno vodou vypláchnutý plech.

Pomažeme je rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a sezamovým semínkem a dáme péci do vyhřáté trouby při 180 °C přibližně 20 minut. Můžeme podávat jak teplé, tak studené.

Pirožky se připravují s nejrůznějšími slanými (např. mleté maso, vejce, zelí) i sladkými (zavařenina, tvaroh) náplněmi.
Redakce

Autor: Redakce

Komentáře (0)

  • Nejsou vloženy žádné příspěvky. Buďte první!

Další recepty

Zaslat odkaz známému

Líbí se vám tento recept? Pošlete odkaz svému známému!

Zaslat odkaz e-mailem





Novinky říjen 2016