detail receptu layout

přejdi na obsah | přejdi na menu | přejdi na vyhledávání

Sachrův dort

příprava: 40 - 50 min
vaření: 1 hodina

Počet porcí:

Ingredience:

  • Slepičí vejce 6 ks
  • Čokoláda na vaření 170 g
  • Máslo 160 g
  • Cukr moučkový 160 g
  • Hladká mouka 160 g
  • Cukr vanilkový 10 g
  • Marmeláda - meruňky 150 ml
  • Smetana ke šlehání (šlehačka) 100 ml
  • Křehké čokoládové trubičky 100 g
  • Máslo 10 g
  • Mouka hrubá 20 g
  • Cukr krystal 120 g
  • Čokoláda na vaření 100 g

Nutriční hodnoty pro jednu porci:

  • Energetická hodnota: 3079.12 kJ
  • Bílkoviny: 25.7 g
  • Sacharidy: 93.68 g
  • Tuky: 50.74 g

Postup přípravy:

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílku. Čokoládu rozlámeme na kousky a rozpustíme. Změklé máslo utřeme s polovinou cukru do pěny, vmícháme rozpuštěnou čokoládu a postupně žloutky. Z bílku ušleháme pevný sníh, přidáme zbylý cukr a opět vyšleháme do tuhé hmoty. Mouku smíchanou s anilkovým cukrem prosijeme na čokoládovou hmotu a nakonec vmícháme bílkový sníh.

Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Do formy nalijeme těsto a povrch uhladíme. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 150 °C asi 30 minut. Špejlí zkoušíme, zda je těsto propečené. Pak korpus uvolníme z formy a necháme zcela vychladnout.

Korpus dvakrát vodorovně prokrojíme. Každý plát potřeme marmeládou a opět je položíme na sebe. Dort položíme na drátěnou mřížku.

Na polevu rozpustíme krupicový cukr ve 3 lžících vody a povaříme, až se cukr táhne jako nit. Mezitím ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přilijeme ji k cukru a důkladně promícháme dohladka.

Dort přelijeme teplou polevou, nožem ji uhladíme a necháme částečně ztuhnout. Potom dáme dort do chladničky a necháme zcela ztuhnout. Před podáváním ozdobíme šlehačkou a přidáme křehké trubičky.
 
Místo klasické dortové formy použijte silikonovou formu na dort Tescoma průměr 26 cm. V silikonu se těsto nelepí, dort se nepřipálí a lze jej snadno vyklopit. Navíc je forma po použití perfektně skladná (lze ji složit nebo srolovat).
Redakce

Autor: Redakce

Další recepty

Zaslat odkaz známému

Líbí se vám tento recept? Pošlete odkaz svému známému!

Zaslat odkaz e-mailem





Novinky červen 2017