detail receptu layout

přejdi na obsah | přejdi na menu | přejdi na vyhledávání

Záhorácké lokše s povidly a mákem

příprava: 1 hod
vaření: 20 - 30 min
Hodnocení:
3,5

Počet porcí:

Ingredience:

  • Brambory zimní 1500 g
  • Hladká mouka 400 g
  • Vejce 1 ks
  • Sůl 10 g
  • Husí sádlo 100 g
  • švestková povidla 200 ml
  • Mák mletý 150 g
  • Cukr moučkový 100 g

Postup přípravy:

Omyté brambory uvaříme ve slupce, necháme zchladnout a oloupeme je. Pak je nastrouháme, přisypeme mouku, přidáme vejce a trochu osolíme. Vypracujeme tuhé těsto, které rozdělíme na větší kousky a z nich vymodelujeme střední kuličky. Z nich pak rozválíme placky o průměru asi 10 cm.

Vyválené placky upečeme nasucho na pánvi nebo rozpáleném plátu kamen z obou stran. Upečené lokše omastíme husím sádlem, potřeme švestkovými povidly, posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a svineme. Při podávání můžeme případně ještě polít rozpuštěným máslem.
Redakce

Autor: Redakce

Komentáře (6)

Poslední příspěvek: 29.4. 2014 9:40

Vendula Staňkova, 29.4. 2014 9:40

dobrota

Jitka Jandová, 8.3. 2014 21:06

vyzkouším

Pavlína Skýbová, 7.11. 2013 11:11

dobrota

Jana Brunecová, 27.6. 2013 22:24

Také je dělávám, naučila mně je dělat moje maminka. Jsou dobré na slano i na sladko.

Ľudmila Košudová, 20.4. 2011 23:18

ja som lokše vždy jedla len naslano, ale takto nasladko môžu byť tiež dobré a keď ich budem najbližšie robiť, tak vyskúšam aj tento recept

Alena Šullová, 1.4. 2011 12:28

Také děláme podobně, ale naslano a náš strýc - záhorák z Myjavy nechápe, proč je rovnou nesmažíme na sádle, že bychom si ušetřili práci a nesmrděl nám tolik byt od spálené mouky :-)

Další recepty

Zaslat odkaz známému

Líbí se vám tento recept? Pošlete odkaz svému známému!

Zaslat odkaz e-mailem





Novinky říjen 2016