detail receptu layout

přejdi na obsah | přejdi na menu | přejdi na vyhledávání

Zvěřinové ragú s ovocným měšcem

příprava: 15 - 20 min
vaření: 1,5 hodiny
Hodnocení:
3,5

Počet porcí:

Ingredience:

  • Srnčí 1 kg
  • Kořenová zelenina 200 g
  • Cibule 100 g
  • Slanina uzená 130 g
  • Sádlo 120 g
  • švestková povidla 50 ml
  • Kompot brusinky 100 ml
  • Rajský protlak 2 lžíce polévková rovná
  • Červené víno suché 200 ml
  • Sůl 1 lžička kávová rovná
  • Divoké koření 1 lžička kávová vrchovatá
  • Citrón 100 g
  • Hřebíček 1 lžička kávová rovná

Postup přípravy:

Na tuku nejprve osmažte plátky kořenové zeleniny, mrkev, celer a petržel.  Poté přidejte hrubě krájenou cibuli a na kostičky krájenou slaninu, kterou nechte rozpustit. Když se vše osmahne, přidejte protlak, brusinkový kompot, divoké koření, bobkový list (3 ks), celý pepř, nové koření, snítku tymiánu a nakonec na stejné kostky nakrájené a osolené maso. Vše podlijte vínem a poté velmi zvolna duste pod poklicí, případně lehce dolijte vývarem nebo vínem. Asi v polovině přípravy přidejte švestková povidla zředěná citrónovou šťávou a tři až pět kousků hřebíčku. Důležité je, aby dušení probíhalo velmi zvolna. Ideální je dušení v mírně rozehřáté troubě. Když je maso téměř měkké, je třeba ragú zchladit a nechat odležet do druhého dne. Před podáváním pak dejte zvolna zahřát, opět nelépe v mírně rozehřáté troubě. Tento slavnostní pokrm může mít různé varianty přípravy. Skvělé jsou například nakládané jeřabiny, marmeláda z ostružin, rybízový džem ale i kousky dušených nakyslých jablek. Jako přílohu připravte speciální měšce z listového těsta naplněné sušeným a čerstvým ovocem. Stačí rozválet těsto, rozřezat na čtverce, na ně položit krájené ovoce a třeba i ořechy. Pak potřít rozšlehaným vejcem rohy těsta a cípy spojit a umáčknout tak, aby vznikl tvar měšce. Upečte v  troubě rozehřáté na 200 stupňů a ještě teplé podávejte ke zvěřinovému ragú.
Redakce

Autor: Redakce

Zvěřinové ragú s ovocným měšcem

Komentáře (4)

Poslední příspěvek: 14.10. 2014 9:23

Jana Csakvaryová, 14.10. 2014 9:23

Zajímavý tip.

jana komadova, 27.10. 2013 21:57

robievám manžel je polovník

Pavlína Skýbová, 27.6. 2013 12:15

hned bych si dala

Alena Šullová, 26.5. 2011 13:09

výborný nápad, podávat k masu ovoce v měšci :-)
díky za tip

Další recepty

Zaslat odkaz známému

Líbí se vám tento recept? Pošlete odkaz svému známému!

Zaslat odkaz e-mailem





Novinky říjen 2016